Navigera i mörker

Att köra båt när det är mörkt är både mysigt och roligt. Men bara om det kan ske tryggt.

Många undviker tyvärr mörkret.

Med lite övning blir det roligare och roligare. Många ”kustskepparkurser” har mörker som båtpraktik. Även om det inte är krav. Om du skall gå en Förarintyg eller kustskepparkurs. se till att det ingår (säkert mot extra avgift) en eller flera båtpraktiker. Fast du är van båtåkare, brukar dessa ge mycket nya funderingar.

Solen på väg ner.. det blir snart riktigt mörkt. Visst är det vackert. 

Förutom själva navigeringen kan det vara bra att se hur man dämpar ljuset på alla instrument. Att köra med max ljus på en plotter förstör tex. mörkerseende. Har man tillgång till radar är det bra att under lugna perioder lära sig hur allt ser ut.. innan man verkligen behöver den.

En bra strålkastare /ficklampor är bra att hitta/belysa reflexer på sjömärken. Hur var det nu ostprickens reflexer ser ut ?

För mycket ljus skulle göra förare ”blind”

Planera sin väg dubbelt så noga.. vissa smala passager kan vara både mkt enkla eller rent omöjliga när man inte ser något av verkligen.