Lärarträff 2024

Sedan urminnes tider har Sjösportskolan bjudit in navigationslärare till en lärarträff i samband med att Båtmässan startar. De första 30 åren var det alltid på mässans ytor. 
Därefter har det varit i SSRSs lokaler i Långedrag. 
MEN 2024… kom det ingen inbjudan. Sjösportskolans nye ägare ville inte arrangera en lärarträff.
Kul nog tog kryssarklubben och Sjöskolan tag i lärarträffen. Döpte om den till navigationsutbildarträff.

Första Inbjudna föreläsare var Mathias Garhed som pratade om sin bok mindeXpand . Mathias pratade om hur man själv bestämmer hur man ställer sig till saker. Kanske finns det en sida till?
Han är NLP-coach och polis. Vilket var en kul tvist.

Nästa föreläsare var SXKs nya projektledare  Philip på riksnivå. Han berättade att de på riksnivå skall likrikta alla sxks utbildningar. Mellan raderna verkar sxkväst ligga långt före andra kretsar.
Idag har sjösportskolan samarbete med sxk-väst. Så frågan är vad som sker.

Sjöfartsverket kom med två personer. Dessa berättade bla om sjökortslyftet. Nästan alla farleder med djup över 10m är sjömätt senaste åren. Vatten med djup under 10m kan däremot vara handlodat på 1800-talet och bara ändrade sedan dess, mha inringda uppgifter.
Pga lagen kan de lätt märka ut nya grund, men att ”ta bort” ett grund, kräver att de på korrekt sätt mäter och bekräftar att nytt djup verkligen existerar. Detta gör att det tar lååång tid att få nya djup i sjökortet.
Sjökortslyftet är lite paus, men kommer ske på västkusten om några år.

Därefter följde en kille från Räddningstjänsten StorGöteborg ( RSGBG) . Dvs brandkåren ”storGöteborg”. Han pratade om deras båtar/ fartyg.  Mycket intressant om hur de ”bara” har hand om kommunala vatten. 
Frölunda brandstation är de i Gbg som har fartyg.  Dykning finns på Gårda.

Fin fika med goda bakade bullar. 

Sjöskolan
VDn Gerhald berättade om yrkesutbildningarna som finns och när dessa behövs. Mycket bra presentation på ett enkelt sätt. Berättade om klass8, maskin8 och HSF.

Forarintyg.se
Thomas Lundgren berättade och visade sin gratisweb för förarintyg. Skall bli kul att prova.

På samma trevliga sätt som tidigare fick alla deltagare entre till ”red carpet”. Dvs båtmässans VIPkväll.
Båtmässan får ett eget inlägg 🙂

Tack Anette Marting för du ordnade.